Hyra Sumo  
Till Startsidan   Information   Priser   Bilder   Sumo-historia   Kontaka oss
 

 

Sumobrottning är Japans nationalsport. En kontaktsport som har sitt ursprung många hundra år bakåt i tiden. De första utövarna var förmodligen Samurajer och Ronin. Man har även hittat liknande förekomster bla i Mongoliet och Kina på avbildningar 220 år fkr. Den sumobrottning vi som vi känner till i dag med bla kampring (ringen är 4,55m i diameter) kan dateras till 1600-talet och första professionella turneringen startade år 1684.

  En typsisk sumobrottare är storväxt och en riktig tungviktare.
Att vara stor och tung är en stor fördel i tävlingsmomentet, men en sumobrottare är också väldigt vig, har bra balans och mycket stark. Livet som äkta sumo är fyllt av restriktioner som att man skall låta håret växa och vara i knut på huvudet. Man skall även bära den traditionella dräkten chonmage publikt. Speciella skor och olika kvalitét på tyger är andra ting som styrs av rank och division, t o m när en sumo har tillåtelse att äta frukost. En sumobrottare av högsta rangen Yokozuna har hög status och tjänar ca 200.000:- i månaden.
     
  Sumobrottning går ut på att få sin motståndare utanför ringen eller att med någon annan kroppsdel än fotsulorna nudda marken.
Det är tillåtet att lyfta i höftsnöret och att slå med öppna handflator.
 
        DÃ¥ är säsongen 2023 igÃ¥ng! Välkommna!